2011-02-03
 20:35:45

En svinig dag

Ursäkta rubriken men det var sannerligen en svinig dag vi tillbringade ute på Vreta i tisdags. Nio timmar med slaktsvin kan nog knäcka den starkaste... Det var på många sätt en riktigt obehaglig dag. Jag har aldrig sett hur slaktsvin har det på riktigt och blev ganska knäckt faktiskt. Vi studerade ju vilka beteendestörningar som uppkommer hos svin som hålls på detta sätt, det vill säga många djur på liten yta, på betonggolv med antydningar till halmstrån (finns många kryphål i djurskyddslagen).

Grisarna bet varandra i svansen (det är vanligt att de biter av varandras svansar helt, därför kuperar man i vissa länder svansarna från födseln så man "slipper" problemet), bet i järnrören så de hade sår i mungiporna. Låg någon gris ner kom det snabbt någon annan gris och ställde sig ovanpå så den trampade grisen skrek och fick rivsår när den försökte komma loss.

Vi lade in halm för att se hur denna berikning påverkade grisarnas beteende, och de blev så glada! Bökade runt i halmen, viftade på sina små svansar som hundar och kom till ro då de låg ned. Värkte i hjärtat då vi tog bort halmen, vilket vi var tvugna till, eftersom det annars blev för jobbigt att städa för svinskötarna...

Några av grisarna i vårt stall. Lägg märke till dammet i luften. Bild tagen av Linus i min grupp.

 

Stressade grisar. Även denna bild tagen av Linus.

 

Tidigare har jag valt att äta mindre kött med tanke på miljön och de extra koldioxidutsläpp köttätande innebär, men nu har jag sannerligen även fått etiska skäl till att ytterligare minska min köttkonsumtion. Jag tycker inte det är försvarsbart av oss människor att sätta oss över djurs liv på detta vis. Helt sanslöst att den ekonomiska aspeketen styr vårt beteende. Framöver blir det enbart ekologiskt kött för min del, då de djuren åtminstonne har ett något drägligare liv.

 


ida svensson

hej! jag undrar om jag får ta dina grisbilder till ett skolarbete?:)



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: