2010-08-10
17:48:03
17:48:03
Ny upplevelse; gelékok
På begäran från min trognaste läsare (hehe) kommer här ett inlägg om söndagens gelétillverkning. Det bör tilläggas att varken jag eller Johan någonsin kokat varken gelé, saft eller sylt tidigare... Men hur svårt kan det vara?
Driven av tanken att ta tillvara på de gratis bär som finns lite överallt istället för att köpa tillverkad skit, påbörjades plockningen av svarta och röda vinbär i fredags hemma hos mina föräldrar i Kalmar. 3 liter blandade bär fick vi ihop, kände mig mycket stolt :) Efter lite rådgivning med farmor och ett besök på Coop där en saftsil införskaffades, var vi laddade!
Bären kokar
Efter kokning och otaliga försök att skumma röran var det så dags för silning
Någongång här insåg vi att saften aldrig skulle bli gelé, massan var fruktansvärt rinnig, fick rusa till Ica Nära för att se om de hade något som kunde stabilisera det hela lite. Det hade de - gelatinblad! Nu är gelén dock inte vegetarisk längre, hehe.
Efter ytterligare kokning och tillsats av socker blev det såhär fint:
Inte mycket gelé efter allt jobb och än har vi inte provsmakat, men det känns bra iallafall!
Driven av tanken att ta tillvara på de gratis bär som finns lite överallt istället för att köpa tillverkad skit, påbörjades plockningen av svarta och röda vinbär i fredags hemma hos mina föräldrar i Kalmar. 3 liter blandade bär fick vi ihop, kände mig mycket stolt :) Efter lite rådgivning med farmor och ett besök på Coop där en saftsil införskaffades, var vi laddade!
Bären i grytan
Bären kokar
Efter kokning och otaliga försök att skumma röran var det så dags för silning
Någongång här insåg vi att saften aldrig skulle bli gelé, massan var fruktansvärt rinnig, fick rusa till Ica Nära för att se om de hade något som kunde stabilisera det hela lite. Det hade de - gelatinblad! Nu är gelén dock inte vegetarisk längre, hehe.
Efter ytterligare kokning och tillsats av socker blev det såhär fint:
Inte mycket gelé efter allt jobb och än har vi inte provsmakat, men det känns bra iallafall!